Veistetyt muistelmat

 

Matti Hulkko (s. 1937) on pelkosenniemeläinen sähkömies, joka jäätyään eläkkeelle aloitti toisen uran ITE-taiteilijana. Virtaa on riittänyt ja puuveistoksia valmistunut tasaiseen tahtiin. Kuuluisin niistä on männyn sydänpuusta veistetty Andy McCoy -patsas, joka seisoo kitaroineen Pelkosenniemen torilla ja houkuttelee matkailijoita selfieiden ottoon.

Kirjan ensimmäisessä osassa Matti kertoo taustastaan, lapsuudestaan sekä työ- ja harrastustoiminnastaan. Kirjan toisessa osassa Matti kertoo sanoin ja kuvin taiteellisista pyrkimyksistään ja kehittymisestään kirjoittajana, valokuvaajana ja veistäjänä.

Kaikki alkaa ideasta, sen jälkeen vauhdilla eteenpöin projekti kerrallaan.

– Nimenomaan! Ei tässä kauaa vanheta!

Marja Elina Hulkko
TaM, ins.

Lukijalle

Ajatus muistelmieni kirjoittamisesta tuli vuoden 2021 alussa. Mietin, että nyt tai ei koskaan kirjoittaminen on aloitettava. Olin saanut haltuuni äidin ja isän kirjoitukset ja valokuvat heidän avioliittonsa alkuajoista lähtien. Myös itselleni oli kertynyt riittävästi materiaalia valokuvien ja kirjoittamieni tarinoiden muodossa.

Olen syntynyt ja asunut koko ikäni Pelkosenniemellä. Kirjan ensimmäisessä osassa kerron sukujuuristani ja muistoja lapsuudestani, myös evakkomatkasta. Kerron myös tapahtumia työvuosiltani ja harrastustoiminnasta.

40-vuotisen työurani tultua päätökseen aloin kirjoittamaan päivakirjaa. Päätin myös alkaa veistämään. Eläkepäivät ovat kuluneet työhuolista vapaana ja veistäminen on tuottanut tulosta.
Kirjan toisessa osassa olen pyrkinyt kuvaamaan julkisten veistoksieni syntyprosessia. Näitä ovat mm. Pelkosenniemen torilla olevat Andy McCoy -patsas, Lohet-veistos ja Saran Salama -relief. Lisäksi Pyhätunturista löytyy Huttu-Ukko -patsas. Muut tässä kirjassa mainitut veistokset ovat yksityisomistuksessa.

Kiitän pelkosennimeläisiä kaikesta yhteistyöstä vuosien varrella. Kiitokset ystäville ja sukulaisille ja erityisesti vaimolleni, Toinille, joka on aina uutterasti auttanut ja huolehtinut kotitöistä. Iso kiitos tyttärelleni Marja Elinalle tämän julkaisun pilkunviilauksesta ja kritiikistä.

Pelkosenniemellä 6.6.2021
Matti Hulkko

Kirjan tiedot ja tilaaminen

Veistetyt muistelmat, Matti Hulkko, 2021

ISBN: 978-952-7375-74-7
Sivuja: 200

Kirjan voit tilata veistäjä Matti Hulkolta sähköpostitse (matti.hulkko@gmail.com) tai puhelimitse (+358 400 190 573). Kirjan hinta on 25€/kpl noudettuna, 35€/kpl postitettuna Suomeen tai 60€ kahdelta kappaleelta postitettuna Suomeen.