Aatonaatto

Elettiin 50-luvun loppua. Kiersin maakuntaa nuorena sähköasentajana. Joulun aatonaattona pakkanen paukkui nurkissa. Tilan sähköasennukset oli pahasti kesken. Aamuyöstä oli asennuksia jatkettava, että työt valmistuisivat ja pääsisin lähtemään kotiin joulunviettoon. Talon emäntä oli jo kiiruhtanut lypsylle, ekakertaa sähköllä valaistuun navettaan. Emännälle ehkä paras joululahja.

Ryyppäsin kahvikupposen joulutortun kera. Vedin repaleiset haalarit ylle, täytin taskut piti- mistä ja ruuveista. Meisselit ja pihdit rintataskuun, vasara reisilenkkiin. Sauna- ja aittaraken- nus oli vielä sähköttä. Kaapelit oli pakkasen kovettamia, taipuivat kun hankasi nyrkin sisällä lämpimäksi. Käsiä paleli, sormenpäät oli tunnottomat. Ei auta, töitä on jatkettava ja joulun- viettoon on ehdittävä. Viimeinen linja-auto ohittaa kylän illansuussa, siihen kyytiin on päästävä. Hyvältä tuntui minustakin kun isäntä oli tyytyväinen ja lapset riemuissaan sähkövaloista. Linja-auto oli tupaten täynnä, ikkunat paksun jään peittäminä. Rahastaja yritti tentulla sulattaa tuulilasiin näkyvyyttä kuljettajalle. Odotin istuinpaikkaa poistuvilta, vihdoin tärppäsi. Raaputin lasiin sydämen muotoisen aukon, että näen tiirailla missä mennään.

Kemijärvellä poikkesin kukkakauppaan, ostin kihlatulle ruusuja, kehotin laittamaan paljon paperia pakkaselta suojaamaan. Kiiruhdin Pelkosenniemelle lähtevään linja-autoon. Autossa muistui mieleen joululaulu ja melkein riemusta ääneen laulun sanat, niin joulu joutui jo taas pohjolaan. Kotiin oli jo saapuneet siskot ja veljet kouluteiltään. Äidin laittama ruoka ja puhtaat vaatteet odotti kulkijaa. Sauna oli lämmitetty. Minulla oli kihlattu mielessä. Kiireellä saunoin ja työasu vaihtui juhlapukuun. Tukka ei ehtinyt kuivua kun hyppäsin pyörän selkään ja poljin tukka jäässä, kukkapaketti pyöränsarvessa kihlatun luokse. Porrasrapussa ruusut paketista, naapuritkin ihmettelivät mistä rapina johtui. Hiljaiset koputukset ja kihlatun syleilyyn. Hetkessä unohtuivat työkiireet ja pakkaset. Ajatukset kiirivät iloiseksi joulunvietoksi.

Matti Hulkko