Unessa kultaiseen kesään

Jäistä vapautunut virta solisee iloisesti pyörteillä ja auringonsäteillä leikkien. Rantasipit ja västäräkit ovat palanneet rannoilleen, niiden viserrykset yhtyvät kevään tuoksuihin. Minä rentukanverso herään ja nostan nuppuni virran pintaan. Lämmennyt vesi vahvistaa varttani ja lehteni levittäytyvät tuulen hyväiltäväksi. Kerään voimia kukintaani, nuppuni imee raikkaan veden makunautintoja. Öiset rantojen jääriitteet yrittävät turhaan hidastaa kasvuani, auringon lämmittävät säteet eivät anna pakkaselle valtaa. Kristallina helmeilevä aamukaste jouduttaa terälehteni avautumista.

Varhain kesän kynnyksellä on meidän rentukoiden vuoro valloittaa virran rannat keltaiseen syleilyyn. Koskikorennot eivät meistä välitä, räpyttelevät koreita pitkiä siipiään, pistäytyvät vedenpintaan pudottaen munansa ja jatkavat matkaansa tuonenlehtoon. Vaatimattomat rantakärpäset aloittavat soidintanssinsa. Niille kelpaan ja ne käyvät siemaisemassa mettä kukastani. Tuoksuni ei niitä houkuttele, mutta keltaista värinhehkua ne eivät voi vastustaa.

Monta päivää en jaksa rantakärpäsiä ruokkia. Katselen ympärilleni, huomaankin kuinka ylempänä rantatörmällä kulleron nuput kaipaavat keltaista väriä. Huikkaan kukille, että vapautan värini, jos otatte nämä ötäkät ruokittavaksi. Lupasivat ottaa.

Irroitan terälehteni yhden kerrallaan ja löysään tuulen ja virran vietäväksi. Jään vaatimattomana kasvattamaan siemeniäni ja odottamaan seuraavaa kevättä.

Kirkkaan keltaiset kullerot pitävät terälehtensä tiukasti supussa, eivätkä päästä mehiläispistiäisiä emilleen. Odottavat yötöntä yötä, juhannusta. Silloin on lemmen aika. Kullerot nauttivat keskikesän juhlasta, antautuvat mielellään tyttösille poimittavaksi kukkamaljakoihin ja matkailijoiden ihailtavaksi.

Lopulta juhlintaan väsyneet kullerot etsivät värilleen seuraavaa kantajaa. Sade tulee avuksi ja puvun vaihto tapahtuu niitylle ilmestyneille voikukille. Puku onkin kukille tarpeeseen, kun pitää valloittaa laajat niittypellot ja niillä pörräävät siivekkäät, yhtäkään hylkäämättä.

Kauniisti kesän keltaiset kukat kiertää lemmenkipeiden neitosten kutreja seppeleinä ja antavat terälehdillään vastauksen rakastetultaan.
Matti Hulkko